EINDHOVEN – De slepende crisis rond de noodlijdende Bredase ontwikkelaar van het Eindhovense Stadionkwartier Heja, stevent af op een climax. Afnemer Lauram dreigt naar de rechter te stappen, als er deze maand geen oplossing komt.  

Heja onderhandelt al maanden met aandeelhouder en aannemer VolkerWessels over deze oplossing. Een groot deel van de bouwactiviteiten op het Stadionkwartier ligt momenteel stil, omdat onderaannemers wegens het uitblijven van betalingen het werk hebben neergelegd. Daardoor kunnen ook andere aannemers niet verder. De eindoplevering wordt nu in januari 2013 verwacht, maanden later dan gepland.

Ook de gemeente Eindhoven is gedupeerd. Het krijgt nog 812.000 euro van Heja. Het gaat om leges en apparaatskosten voor het Stadionkwartier en Animali. Voor het grootste gedeelte van de schuld zijn betalingstermijnen verstreken, meldt een woordvoerder.

Bij Lauram (Laurentius/Amvest) dat het project Stadionkwartier na oplevering overneemt, raakt het geduld op. “Lukt het deze maand niet om er uit te komen, dan gaan we het juridische traject in”, zegt Laurentius-directeur Walter Vermeulen.   Op de achtergrond wordt nog wel gebroed op een kantoorproject aan de spoorzijde van het Stadionkwartier. De komst van dat kantoor is contractueel vastgelegd, omdat het gelijk fungeert als geluidswal die er voor zorgt dat de norm niet overschreden wordt. Het kan echter nog wel jaren duren voor dit kantoor er ligt. Lukt het niet om hier partijen voor te vinden, dan moeten VolkerWessels en Heja een geluidswerend alternatief (wal) bouwen.

 

Reacties zijn gesloten.